Na svätorečenie Jána Pavla II. už chýba iba súhlas pápeža

03.07.2013 Celý región

Vatikán 2. júla (TASR) - Na vyhlásenie zosnulého pápeža Jána Pavla II. za svätého chýba už iba konečný súhlas pápeža Františka a stanovenie dátumu svätorečenia, ktoré by sa mohlo konať už 8. decembra. Informovali o tom dnes talianske médiá.

Odvolávali sa na vatikánskeho predstaviteľa, ktorý nebol oprávnený poskytovať informácie médiám, preto ho nemenovali.

Tlačová agentúra ANSA napísala, že komisia kardinálov a biskupov na dnešnom zasadnutí posúdila prípad Jána Pavla II. a proces jeho vyhlásenia za svätého zavŕšila. Podľa predstaviteľa Vatikánu padlo rozhodnutie už pred časom a dnešné zasadnutie bolo v zásade formálne.

Jedným z možných dátumov kanonizácie je 8. december, sviatok Nepoškvrneného počatia Panny Márie, ktorý je veľkým sviatkom katolíckej cirkvi. Tento rok pripadne na nedeľu a práve v nedeľu sa zvyčajne konajú svätorečenia.

Vatikánsky informátor tiež potvrdil správy novín La Stampa o tom, že by Ján Pavol II. mohol byť kanonizovaný spoločne s pápežom Jánom XXIII. Pápež prezývaný "dobrý pápež" zvolal druhý vatikánsky koncil, avšak zomrel v roku 1963 predtým, ako sa skončil.

Snahy o vyhlásenie Jána Pavla II. za svätého sa objavili ihneď po jeho smrti v roku 2005, pretrvali však isté obavy, že je tento proces príliš rýchly. Niektoré z problémov Vatikánu - sexuálne zneužívanie kňazmi, dysfunkčná moc a najnovšie finančné škandály Vatikánskej banky - v podstate vyplynuli z nedostatkov počas jeho pontifikátu. Obhajcovia rýchleho procesu jeho svätorečenia argumentujú, že za svätých sú vyhlasovaní ľudia a nie pontifikáty.

Vatikán sa však aj v minulosti usiloval o rovnováhu, keď vyhlasoval pápežov za svätých. Tak to bolo napríklad aj v roku 2000, keď Ján Pavol II. vyhlásil za blahoslaveného Jána XXIII., prezývaného "dobrý pápež", spoločne s pápežom Piom IX., ktorý zatvoril Židov do rímskeho geta a údajne vo verejnom vystúpení nazval Židov psami.

Spojením svätorečení Jána Pavla II. s Jánom XXIII., ktorý naň musel čakať 50 rokov, by Vatikán mohol čiastočne rozptýliť obavy z rýchlosti procesu prvého menovaného.

"Boli by sme veľmi šťastní, ak by sa to potvrdilo," povedal poľskej televízii TVN24 Robert Necek, hovorca dlhoročného súkromného tajomníka Jána Pavla II. Stanislawa Dziwisza. "Toto je posledný krok smerujúci k svätorečeniu. Teraz to bude predložené pápežovi Františkovi a ten prijme príslušné rozhodnutie," citovala ho agentúra Associated Press.
 

Vyberte región